תביעת דמי מזונות בגירושין
כמה ומתי משלמים?
בכל הליך גירושין, סוגיית מזונות הילדים היא מהחשובות והמשפיעות ביותר על ההורים. עם השנים, הגישות בנושא השתנו רבות, ונוצרו פערים ניכרים בין דרכי הטיפול של בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה, בעיקר מאז פסיקת בע"מ 919/15.
בפסק דין זה פסק הדין היווה תקדים שלפיו כאשר הילד מגיע לגיל 6, חולקים ההורים יחד בתשלום המזונות, בהתאם לזמני השהות של כל הורה עם הילד וכן בהתחשב ביחס ההכנסות.
אם חיפשתם לקרוא על ילדים להורים שיש ביניהם מלחמות בזמן הגרושין, לחצו כאן: ״ ילדים לכודים ״
במקרים מסוימים, בקביעת המזונות נלקחים בחשבון מגוון גורמים, כדי להחליט אם יש בכלל חובת תשלום, ואם כן, מהו הסכום שיידרש. אחד התרחישים השכיחים בו יש להגדיר את גובה המזונות הוא כאשר ישנה משמורת משותפת.
חישוב מזונות במצב של הורות משותפת כדי להבין את החישוב שנעשה במצב של הורות משותפת, חשוב להכיר את משמעות דמי המזונות ואת הרעיון של חלוקת הנטל בין שני ההורים.
דמי מזונות: המקור החוקי וההלכתי החוק וההלכה קובעים בבירור כי הורים אחראים לפרנסת ילדיהם הקטינים. סעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, מעגן את החובה הזו ומפרט את אחריות ההורים לצורכי ילדיהם:
"אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח-יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם; וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו, והסמכות לייצגו."
בנוסף, סעיף 17 לאותו חוק מחייב את ההורים לפעול לטובת הקטין כפי שהורים מסורים אמורים לפעול.
החובה לפרנס את הילדים היא עתיקה בהרבה משנות ה-60. לדוגמה, בהלכה, בשולחן ערוך באבן העזר סימן ע"א, החובה מוזכרת בבירור.
מזונות ילדים: כך תדע/י מה מגיע לילדיך
אחת הסוגיות המורכבות והרגישות ביותר בהליכי גירושין היא קביעת דמי המזונות לילדים. ההחלטה הזו משפיעה בצורה ישירה על רמת החיים של הילדים שלנו לאחר הפרידה וכוללת גם הוצאות חיוניות כמו מדור, חינוך, וטיפולים רפואיים.
במהלך השנים, התפתחו פערים ניכרים בין הפסיקות בערכאות השונות. בבתי המשפט לענייני משפחה, הסכום המקובל עומד על כ-1,200 ש"ח לחודש לילד, בעוד שבבתי הדין הרבניים טווח הסכומים רחב יותר, בין 900 ל-1,700 ש"ח לחודש.
חשוב להבין כי חישוב סכום המזונות אינו מתבצע בהכפלת מספר הילדים. לדוגמה, אם נפסקו 1,700 ש"ח עבור ילד אחד, זה לא בהכרח אומר שכאשר מדובר בשלושה ילדים הסכום יגיע ל-5,100 ש"ח. לרוב, הסכום הכולל יהיה נמוך יותר, כמו 4,500 ש"ח.
הסיבה לכך היא שישנן הוצאות קבועות שאינן גדלות באופן לינארי עם מספר הילדים. למשל, הוצאות על חשמל או מגורים לא מכפילות את עצמן לפי כמות הילדים בבית. אם חשבון החשמל עמד על 600 ש"ח בחודש, הוא עשוי לעלות ל-750 ש"ח, אך לא הרבה מעבר לכך.
בין אם אתה או את מתמודדים עם הסדרת מזונות, יש להבין שהפסיקות תלויות במגוון רחב של גורמים, וכי מדובר בהחלטות קריטיות שמשפיעות על רווחת הילדים. לכן, חשוב להיעזר בטוען או טוענת רבניים, או עורך דין מקצועי, שיוכל לייצג אתכם בצורה הטובה ביותר ולהבטיח שהזכויות שלכם – ושל ילדיכם – נשמרות במלואן.